Oslavujeme ženy mezi námi

Image
květiny v květináčích umístěné do tvaru srdce
Mezinárodní den žen neboli MDŽ připadá každoročně na 8. března a jeho původ se pojí s bojem za práva žen. Tento svátek už naštěstí není o tom, že žena dostane karafiát se stuhou, oschlý chlebíček a jednou v roce místo ní někdo uvaří večeři. Dnes je to den, kdy si připomínáme sílu, odhodlání, výjimečnost, empatii, a mnohem víc, co ženy do společnosti vnášejí.
15/03/2024

Na Mezinárodní den žen si připomínáme nejen historické úspěchy našich ženských předchůdkyň v boji za rovnoprávnost, ale i aktuální výzvy, kterým každodenně čelíme. V oblasti sociálních služeb se stále potýkáme s celou řadou stereotypů, např., že to jsou hlavně ženy, kdo má pečovat o blízké nebo se má starat o lidi v nouzi. Podle dat MPSV z roku 2021 pracuje v sociálních službách 86 % žen a 14 % mužů.

Pečující, ať už formální, nebo neformální, přitom vykonávají náročnou práci, při níž se starají o lidi všech věkových kategorií od malých dětí přes dospívající, dospělé až po seniory a seniorky odkázané na pomoc jiného člověka. Pracujeme s lidmi s postižením, s lidmi s duševním onemocněním nebo s lidmi v nejrůznějších krizových situacích a pomáháme jim vrátit se do běžného života. Je třeba připomenout, že práce v sociálních službách vyžaduje kvality jako empatie, soucit a schopnost porozumění, které jsou bez ohledu na pohlaví ceněné a důležité.

I u nás v Diakonii Praha platí, že převaha žen, které u nás pracují, je drtivá. I když se pár výjimek ve stacionářích i pečovatelské službě najde, jen jedno oddělení je u nás čistě mužské, a to technicko-hospodářská správa.

„Údržbáři, technici, hospodáři během dneška rozvezli na 140 petrklíčů napříč Prahou, aby osobně doručili přání všem našim ženám. Mezi tím zvládli spoustu denní neviditelné technické práce v našich 19 objektech. Díky chlapi,“ poděkovala zaměstnancům paní ředitelka Renata Chmelová.

Moc si ceníme toho, že rozvezené kytky nebyly pouhým gestem, ale opravdovým díky všem ženám, které se starají o naše klienty s láskou, respektem a oddaností.

Image
tři lidé stojí na cestě a fotí se