Skrytý život, skuteční lidé – Diakonie Praha odhaluje životy lidí s autismem skrze výstavu

Image
Na velké trampolíně sedí muž v tureckém sedu
Na 2. dubna připadá každoročně Světový den porozumění autismu. Diakonie Praha k této příležitosti spouští osvětovou kampaň o životě lidí s autismem a chováním náročným na péči. Skrze výstavu fotografií a audio příběhy chce přiblížit široké veřejnosti, jak mohou lidé s tímto typem postižení vnímat okolní svět. Výstava probíhá od dubna do června na několika lokacích v centru Prahy.
27/03/2024

„Představte si, že byste žili ve světě, kterému nerozumíte, a který nerozumí Vám. Vy ho vidíte, slyšíte, ale neumíte s ním mluvit. Když se projevíte, okolí Vám říká, že je to nevhodné, nemá se to, ale Vy nevíte, jak jinak ukázat, že je něco dobré, zábavné, nebo že Vás třeba bolí zub.“

Tento text uvádí samotnou výstavu, jejímž cílem je ukázat, jak složitý a nepochopený život lidí s poruchou autistického spektra a chováním náročným na péči mnohdy je. Diakonie Praha v loňském roce otevřela Domov Daniela, kde našlo zázemí celkem osm dospělých klientů s tímto typem postižení. Podobných komunitních služeb je v Česku zatím stále nedostatek a poptávka po nich několikanásobně převyšuje nabídku. Aby na tuto problematiku upozornila, rozhodla se organizace uspořádat putovní výstavu.

Výstava bude k vidění na několika místech v Praze – v dubnu ve Skautském institutu na Staroměstském náměstí, v květnu v OC Palladium, v červnu ve Valdštejnských zahradách Senátu PS ČR. Příběhy si můžete již teď poslechnout na SpotifyVernisáž proběhne 8. dubna v 17:30 hod. ve Skautském institutu na Staroměstském náměstí. Vstupné je dobrovolné.

Na výstavě si mohou návštěvníci prohlédnout fotografie z běžného života klientů Domova Daniela, ale i poslechnout příběhy čtyř klientů – Davida, Jakuba, Radka a Václava, které namluvili herci Jaroslav Blažek a Jakub Albrecht z Divadla Pod Palmovkou a Matouš Ruml z Divadla Na Fidlovačce.

„Skrze audio příběhy chceme dát veřejnosti možnost nahlédnout do složitého života lidí s tímto typem postižení. Převážná většina našich klientů v Domově Daniela je neverbální a se světem komunikují jiným než běžným způsobem. O to důležitější pro nás bylo přiblížit jejich vnímání světa,“ říká o výstavě Renata Chmelová, ředitelka Diakonie Praha.

V rámci kampaně je možné Diakonii Praha také finančně podpořit, a to prostřednictvím darovacího formuláře nebo květnové dražby benefičních triček na platformě DOBROBOT. Celý výtěžek poputuje na podporu aktivit a rozvoj klientů Domova Daniela.